Meld je aan
Direct ons laatste aanbod ontvangen?

Tel je zegeningen én denk vooruit

Toen ik vorige maand op vakantie was in Frankrijk, moest ik overal mijn “pass sanitaire” laten zien. Ik wist natuurlijk de eerste keer niet wat er bedoeld werd… “is er geen toilet aanwezig?”. Uiteindelijk bleek het tonen van de vaccinatiebewijs te zijn, een handeling van tien seconden en hop je kunt overal naar binnen. Vanaf zaterdag aanstaande is het bij ons ook zover. Jouw coronabewijs is je groene licht om bij de horeca naar binnen te mogen. Een regel die in Nederland nogal wat stof doet opwaaien. Vertegenwoordigers van de KHN, toch de belangenbehartiger voor de horeca vertellen op de tv breeduit dat zij niet gaan meedoen met de verplichte controles, omdat het, naar hun mening, allemaal niet te handhaven is.

Het was diezelfde KHN die vorige week de zoveelste rechtszaak tegen de staat verloor. Dit keer ging het om het openen na middernacht van de nachthoreca. Tijdens de gehele coronacrisis maakten zij zich druk over het zwalkende beleid van de overheid en spanden zij de ene na de andere rechtszaak aan. Echter allemaal zonder enig succes. Mijn bescheiden advies voor KHN, stop met deze rechtszaken! Je kunt je oneindig boos maken, volkomen terecht of juist niet, maar soms is het beter om gewoon je zegeningen te tellen. Bedenk bijvoorbeeld voor de horecaondernemers slimme manieren om de QR codes te kunnen controleren. Ga met de gemeentes in gesprek over uitbreiding van terrassen, ook als het straks kouder wordt. Zorg met elkaar ervoor dat je de horeca weer een aantrekkelijke branche maakt om in te werken. Daar betalen jullie leden, de horecaondernemers de contributie voor. Niet om zinloze rechtszaken aan te spannen, waar van tevoren de uitslag al van bekend is.

Voor wat betreft de intrede van de Corona App komende zaterdag zeg ik, alles went. Natuurlijk zijn er vaccin-weigeraars en mensen met principiële bezwaren die het zullen proberen om zonder code een bar of restaurant binnen te stappen. Het overgrote deel zal echter zonder klagen voldoen aan de voorwaarden en de QR tonen om weer lekker met familie of vrienden in het restaurant of aan de bar te kunnen gaan zitten.

Deze week is uitgeroepen tot ”de week van de horeca”. Terecht! De horeca heeft het, samen met de evenementenbranche, de afgelopen anderhalf jaar natuurlijk behoorlijk te verduren gehad. Nu zij weer zo goed als volledig aan de gang kunnen blijkt dat tijdens de Corona zo’n 90.000 werknemers hun heil elders zijn gaan zoeken. Als klap op de vuurpijl zijn er ook nog eens zo’n 30% minder leerlingen dit schooljaar ingeschreven bij de ROC opleiding, die horecapersoneel voor keuken en bediening opleidt. Dit betekent dat er een groot personeelstekort is ontstaan welke op de korte – en langere termijn niet zomaar is opgelost. De branche zal dus inventief moeten zijn en het in de toekomst over een heel andere boeg moeten gooien. Ik pleit hier niet voor robots als vervanger voor de bediening, want één van de allerleukste facetten van het vak is toch echt het contact met de gast. Niks is immers mooier dan deze gast een ultiem gastvrije en gezellige, culinaire of proost-rijke avond-uit te bezorgen.