Meld je aan
Direct ons laatste aanbod ontvangen?

Nu in de horeca stappen: nieuwe kans, maar nog even niet open

Dit was de kop in het AD van 15 januari boven een stuk waarin wordt beschreven dat er ondanks de coronasluiting een groei is waar te nemen in het aantal horecabedrijven. Nu is het zo dat deze tijd natuurlijk ook kansen biedt voor ondernemers om voor niet al teveel geld een horeca onderneming over te nemen, waardoor het risico om een paar maanden te moeten wachten voordat je open mag de moeite waard wordt. Iedereen zal zijn of haar eigen beweegredenen hebben om juist nu in de horeca te gaan investeren, maar als je zoals dat zo mooi heet “over de crisis heen” kunt kijken, biedt ook deze tijd voldoende interessante mogelijkheden.

Zo duurt het aanvragen van een horecavergunning in de meeste steden en dorpen minstens drie maanden. Als je dan als ondernemer goeie afspraken met de verhuurder kunt maken en je geen huur hoeft te betalen zolang er geen vergunning is verstrekt, dan kun je nu alle voorbereidingen maken zonder dat je hiervoor veel geld moet reserveren en kun je –met vergunning- open als de coronamaatregelen zijn opgeheven.

In hetzelfde stuk staat vermeld dat de verwachte faillissement golf eigenlijk uitblijft en dat er juist meer horecazaken zijn gestart tijdens de periode van de lockdown. De KHN is verheugd dat er nog veel ondernemers zijn die in deze moeilijke tijden toch een start willen maken in de horeca. Voor hen zijn er veel meer dan anders, bijzondere kansen voor een bedrijfsovername, zo stellen zij. En ondanks dat de toekomst voor iedereen moeilijk te voorspellen is, is het goed dat de ondernemers niet bij de pakken neer gaan zitten. Bovendien zien een heleboel ondernemers in de take-away en bezorgmarkt een nieuw verdienmodel, nu dit in de huidige lockdown enorm goed blijkt aan te slaan. Niet gek dus dat velen zich op deze interessante nieuwe markt storten.

De markt van de maaltijdbezorging was al groeiende, maar heeft door de Coronacrisis nog een extra duw in de rug gekregen. Bij thuisbezorgd.nl hebben zich inmiddels ruim 2000 nieuwe restaurants aangemeld als bezorgrestaurant. Veel van deze ondernemers zullen naar verwachting ook na het openen van de horeca de delivery als onderdeel van de inkomstenbron blijven handhaven. En nu het einde van de pandemie nog niet in zicht is worden er alweer nieuwe ideeën ontwikkeld en gezocht naar alternatieven. Eén van deze nieuwe ideeën is de opkomst van zogenaamde “dark kitchens”, waarbij de ondernemers profiteren van kleinere ruimtes en een lagere huur, waardoor de kosten binnen de perken blijven.

Dat de bezorgmarkt zeker zal gaan expanderen, is één van de verwachtingen voor het nieuwe jaar. Nu niemand nog weet wanneer de horeca weer open mag en de ondernemers nu wel zo’n beetje zijn uit- geklust zal de bezorgmarkt voor velen toch de oplossing zijn tot in ieder geval het voorjaar. En dan maar hopen met z’n allen dat als de bloemetjes weer gaan bloeien ook de horeca weer de terrassen mogen uitstallen en er weer andere nieuwe kansen op het pad komen!