Meld je aan
Direct ons laatste aanbod ontvangen?

Is de horeca open met kerst?

Volgens goed ingewijde bronnen zijn KHN en Marc Rutte met elkaar in gesprek over de openstelling van de horeca met de kerst. Ondanks het feit dat het met de besmettingsaantallen de goede kant opgaat en de zogenaamde R-factor onder de één is gekomen is het duidelijk dat het kabinet worstelt met de openstelling van eet –en drinkgelegenheden.

Het is een open deur maar het moge duidelijk zijn dat de horecabranche de afgelopen maanden hard getroffen is. Met de kerst in aantocht is het er iedereen aan gelegen om plannen te bedenken voor een gefaseerde opening naar de kerst toe. Hierbij zal in ieder geval rekening moeten worden gehouden met de reeds eerder gestelde maatregelen zoals maximaal aantal gasten aan een tafel en registreren van de gasten ten behoeve van bron en contactonderzoek.

De horeca heeft zich tijdens de 1ste lockdown al goed voorbereid. Heel veel zaken zijn gaan verbouwen, hebben zogenaamde kuchschermen geplaatst of hebben zelfs hele luchtbehandelingsinstallaties geplaatst. Onderzoek leert ons dat, tussen de eerste en tweede lockdown slechts 1.8% van de Coronagevallen waren terug te leiden uit horecabezoek. Mogen wij dan nu vragen om in ieder geval serieus na te denken over een openstelling met de kerst? Om nog langer te wachten zal voor veel bedrijven wel eens uiterst dramatisch kunnen aflopen, met alle gevolgen van dien. Begrijp ons goed, veiligheid moet voorop staan tijdens deze pandemie, maar daar is toch echt door de meeste horeca ondernemers goed over nagedacht.

En hoe heeft KHN het gefaseerde plan om de horeca te openen dan voor ogen? Het zou gaan om een slim plan dat gekoppeld is aan de routekaart van het kabinet. Minister Rutte heeft aangegeven dat het kabinet hierover volgende week een knoop zal doorhakken. Hierbij geeft hij tegelijkertijd aan dat hijzelf “als grootverbruiker van de horeca” ook echt weer toe is om een café te bezoeken, dit zal toch voor hem ook een motivatie moeten zijn om alle mogelijkheden voor een versoepeling goed onder de loep te nemen.

Inmiddels heeft KHN plannen ontwikkeld om op 25 verschillende horecalocaties te testen of heropenen op verantwoorde wijze mogelijk is. De testen worden uitgevoerd door TNO en het RIVM. We weten niet wat er getest gaat worden en in hoeverre dit weer extra maatregelen en dus ook weer investeringen voor de horeca gaat opleveren, maar een beetje meedenken met de ondernemers die toch al veel omzet hebben verloren én extra kosten hebben gemaakt zal wel prettig zijn. Vreemd is ook dat de horeca al geopend is geweest in de zomermaanden, maar dat er nu weer opnieuw gaat worden gekeken naar mogelijke extra maatregelen. Het lijkt ons dat daar al ruimschoots de tijd voor is geweest om dit voldoende onderzocht te hebben.

Een slim plan is noodzakelijk, maar wel een plan die zowel voor de regering als voor de horecaondernemer uitvoerbaar en werkbaar is.