Meld je aan
Direct ons laatste aanbod ontvangen?

Open/ dicht, open/ dicht….

Om maar met de deur in huis te vallen, hoe onze ministers omgaan met de horeca is onduidelijk, vaag en onwerkbaar. Ik begrijp dat de minister van Volksgezondheid er in eerste instantie is om het virus te bestrijden en dat hij hiervoor alles opzijschuift. Het is echter niet begrijpelijk dat er geen touw meer aan vast te knopen is wat voor beleid er wordt gevoerd als het gaat om de opening van de horeca.

Afgezien van het feit dat in mijn gedachte de lunchrooms en restaurants nooit dicht hadden gehoeven, omdat het daar zeker net zo veilig toeven is als in de winkels of in de musea, wordt er nu iedere week iets anders geroepen als het gaat om de weder opening van de horeca. De ene keer horen we een paar weken dicht, dan wordt het een paar maanden, met de kerst open of oh nee toch niet het wordt half januari. Hotels open, hotel restaurants open…. dicht, avondklok, geen alcohol meer na 20 uur. Bioscopen en musea dicht, oh nee toch weer open, maximaal 30 man, 100 man. Spatschermen verplicht net zoals goede ventilatiesystemen, of zullen we toch maar wachten tot het voorjaar als de terrassen weer open kunnen… Het is echt niet meer te bevatten waar we aan toe zijn!

Juist om deze reden is het zeer begrijpelijk dan sommige restauranthouders zelf de duidelijkheid hebben geschept in deze tijden. Een heel aantal collega’s hebben nu al aangekondigd met de kerst gesloten te blijven, wat de overheid ook moge beslissen. Duidelijk voor het personeel, de leveranciers én voor de gasten, waarvan toch maar moet worden afgewacht of deze, gezien alle beperkingen de restaurants met kerst zullen gaan bezoeken. Hier kan onze minister nog een voorbeeld aan nemen. Natuurlijk is het moeilijk te voorspellen hoe het virus zich gaat gedragen en wanneer het vaccin ons allemaal hiervoor kan gaan behoeden. Zoals het nu gaat is het echt onwerkbaar en geeft het geen vertrouwen op een goede afloop.

Misschien was het beter geweest om de horecaondernemer geen valse beloftes te doen, aan te geven dat de horeca in oktober dicht moet en dat dit best wel eens een paar maanden zou kunnen gaan duren. Een slechter bericht dan dit kunnen ze niet geven, maar als ze dan gelijk een plan klaar hebben liggen met een goed ondersteuningspakket. Dat is voor de horeca natuurlijk een ongelofelijke zware tijd, maar in ieder geval was het duidelijk geweest. Er is dan ondanks alles, toch weer licht is aan het eind van de tunnel.

Tenslotte nog dit. Er is veel te doen om het feit dat bouwmarkten, Ikea’s, de Efteling allemaal wel open mogen zijn en de horeca niet. Terwijl, als de sluiting is gebaseerd om het aantal verplaatsingen van mensen te beperken, deze publiekstrekkers natuurlijk juist een heleboel mensen in beweging zet. Begrijp mij goed, ik zeg niet dat het onveilig is om naar deze plekken te gaan, maar er is natuurlijk wel sprake van meten met twee maten. Op sociale media worden er genoeg ideeën geopperd om het voor iedereen een beetje dragelijker te maken. Een plan om de winkels in de ochtend en de middag de ruimte te geven en de horeca in de avond, lijkt mij een serieuze gedachte om eens nader uit te werken.

Ben benieuwd wat de persconferentie op 8 december a.s. ons gaat brengen, alhoewel ik bang ben dat de gifbeker nog lang niet leeg is een het einde van sluiting voorlopig nog niet in zicht, als de overheid zich op deze manier blijft manifesteren. Of misschien toch niet….of wel… of niet…(!!)