Meld je aan
Direct ons laatste aanbod ontvangen?

Hoeveel veerkracht heeft de horeca nodig?

Volgens ABN AMRO zal de horeca zich naar verwachting in 2021 nog niet helemaal herstellen. Dit komt omdat we naar alle waarschijnlijkheid nog een tijd lang zullen moeten dealen met beperkende overheidsmaatregelen, die vooral de evenementenbranche en de nachthoreca nog in hun activiteiten zullen beperken.

Maar nu het einde van het jaar nadert en het vaccin in aantocht is, kunnen we toch ook weer een klein beetje vooruit kijken wat het nieuwe jaar ons allemaal gaat brengen. Toegegeven het is een beetje “koffiedik kijken”, maar ik wil toch een paar branches langs, en probeer een beeld te schetsen wat zij, naar onze mening kunnen verwachten.

De kleine horeca ondernemer bij u in de stad, of in de straat zal, zodra er weer iets meer kan, de zaak gaan draaien als nooit tevoren. Wij snakken allemaal er naar dat wij weer naar ons favoriete koffietentje mogen om met een latte en een stuk carrotcake de hele zaterdagbijlage van de krant te kunnen uitlezen. Of naar onze stamkroeg te fietsen om met vrienden een biertje uit de tap, of een glas Merlot te drinken.

Een ander verhaal wordt het voor bedrijven die afhankelijk zijn van grote groepen gasten, zoals de theaters, bioscopen en attractieparken. Zij hebben zich tussen de 1ste en de 2de lockdown natuurlijk al heel hard ingezet om de bezoekersstromen veilig te kunnen ontvangen. Het motto voor deze beroepsgroep is eigenlijk “minder bezoekers, meer belevenis” waarbij de nadruk meer zal komen te liggen op het spreiden van de gasten, door deze bijvoorbeeld online te laten reserveren in tijdsblokken in plaats van massa’s mensen te lokken met hoge kortingen.

Hoe de hele sector uiteindelijk uit de crisis komt, zal voor een groot deel afhankelijk zijn van de snelheid waarmee de vaccins worden ingevoerd. Het is helemaal niet gek om te denken dat de nachthoreca en evenementenbranche weer kunnen opstarten zodra zij gasten kunnen ontvangen, die zich kunnen legitimeren met een prikbewijs. Ook kunnen er dan weer op kantoor en thuis feestjes worden gevierd, waardoor de partycatering –en verhuurbedrijven ook weer aan de slag kunnen.

Toegegeven het is, zeker met “wij-weten-wat-goed-voor-u-is” beleid van de overheid in het achterhoofd, nog geen gelopen race, maar met de nodige veerkracht en inventiviteit zal de horeca sterker terugkomen dan het ooit geweest is. En al heb ik maar voor de helft gelijk, dan wordt 2021 al een heel stuk beter dan het afgelopen jaar. We staan met z’n allen te trappelen om weer buitenshuis activiteiten te gaan ondernemen. Wat dat aangaat maakt deze tijd de noodzaak van horeca wel heel duidelijk.

Voor nu wens ik u fijne feestdagen en een gezond en vitaal 2021… en dat we elkaar weer snel mogen ontmoeten op onze favoriete stek in de horeca!